Bestek - de Aanbestedingspodcast

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 31:59:32
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

Podcast by mr. dr. Willem A. Janssen

Episódios

  • #46 De gemeente Amsterdam en de toekomst van aanbestedingen

    02/04/2025 Duração: 32min

    Frank van Sloun van de gemeente Amsterdam is bij Matanja op bezoek. Ze spreken over de brief van 4 maart 2025 die de gemeente aan de Europese Commissie heeft gestuurd naar aanleiding van de consultatie voor de nieuwe richtlijnen. Frank en Matanja spreken over de inkoopervaringen van Frank in innovatiepartnerschappen, de flexibiliteit waar de gemeente naar zoekt en de verhouding tussen wezenlijke wijziging en innovatie in aanbestedingen.

  • #45 Duurzaam aanbestedingsrecht: Herijken van de interne markt voor overheidsopdrachten

    04/02/2025 Duração: 40min

    In deze aflevering kunt u de oratie 'Duurzaam Aanbestedingsrecht: herijken van de interne markt voor overheidsopdrachten' van Willem naluisteren die hij op 13 december 2024 mocht uitspreken aan de Rijksuniversiteit Groningen ter aanvaarding van zijn bijzonder hoogleraarschap aanbestedingsrecht namens de Nederlandse van de Vereniging voor Aanbestedingsrecht. U hoort eerst prof. Jacquelien Scherpen (rector RUG), dan de laudator prof. Ramses Wessel (hoogleraar Europees recht) en dan de uitgesproken oratie. In zijn oratie gaat Willem in op 'duurzaam aanbestedingsrecht' en wat hij wil gaan doen met zijn leerstoel.

  • #44 Inkoop bij de Universiteit Utrecht: aanbesteden op 3A4

    04/10/2024 Duração: 37min
  • #43 Groener aanbesteden: due diligence, rapporteren & ontbossing

    11/07/2024 Duração: 48min

    In deze aflevering spreekt Willem met Mariska Verseveld (PIANOo) over groen aanbesteden, en zetten zij de discussie voort over de Europese wetgeving die er al is of aankomt met groene verplichtingen voor aanbestedende diensten. Zo passeert de Ontbossingsverordening, de CSRD en de CSDDD de revue, en gaan ze op zoek naar hoe dit de aanbestedingspraktijk zal gaan veranderen. 

  • #42: De energietransitie & het aanbestedingsrecht: kans, mogelijkheid of verplichting?

    20/06/2024 Duração: 38min

    In deze aflevering spreekt Willem met Tjinta Terlien (PLOUM) over de energietransitie en het aanbestedingsrecht. Aanbesteden en de energietransitie: so what? Hoe ziet het juridische kader eruit en knelt het of niet? Wat betekenen de nieuwe verplichtingen voor NettoNul, Batterijen en Gebouwen? Deze vragen en meer worden bediscussieerd vanuit het perspectief wat het betekent voor de aanbestedingspraktjk.

  • #41 Welke informatie is vertrouwelijk?

    14/05/2024 Duração: 36min
  • #40 De Defensierichtlijn: verkeerde grondslag?

    27/11/2023 Duração: 41min

    Nathan en Matanja bespreken de spanning tussen militair inkopen en aanbestedingen.

  • #39 Wezenlijke wijziging in het aanbestedingsrecht

    13/10/2023 Duração: 40min

    In deze aflevering spreekt Willem met mr. dr. Erik Plas (Infense Advocaten) over wezenlijke wijziging in het aanbestedingsrecht. Hij promoveerde op dit onderwerp. Wat te doen met transparantie van wijzigingen? Hoe om te gaan met uitlegclausules en zijn ze strijdig met het aanbestedingsrecht? Is er afdoende ruimte? Moet het 'mandje' anders worden geïnterpreteerd? Een mooi gesprek over een mooi thema.

  • #38 De redelijk handelende aanbesteder: herstel & vroegtijdige beëindiging

    01/07/2023 Duração: 33min

    In deze aflevering spreekt Willem met mr. dr. Sophie Prent over haar onderzoek naar de redelijk handelende aanbesteder. Ze bespreken de rol van de aanbestedende dienst ten aanzien van twee belangrijke thema’s: herstel van fouten en de voortijdige beëindiging van een aanbesteding. Wanneer kan of moet herstel of beëindiging plaatsvinden? Is het aanbestedingsrecht toch formaliteitenrecht? Wat moet er anders in de toekomst?

  • #37 Aanbesteden in tijden van oorlog

    13/06/2023 Duração: 35min

    Alexander Klein Hofmeijer in gesprek met Matanja over prijsstijgingen, levering van energie en de sancties tegen Rusland (Gazprom).

  • #36 Overeenkomsten in strijd met Didam: nietig of vernietigbaar?

    18/05/2023 Duração: 48min

    In deze aflevering spreekt Willem met mr. Georg Huith (Croon Advocaten) over de vraag wat de rechtsgevolgen zijn van een overeenkomst die in strijd met de uitspraak Didam is gesloten. Is het nietigheid of vernietigbaarheid? Ze bespreken recente jurisprudentie over deze vraag en bediscussiëren de gevolgen voor de praktijk.

  • #35 – Europa tegen China: the Foreign Subsidies Regulation

    06/03/2023 Duração: 50min

    Hoogleraar aanbestedingsrecht Pieter Kuypers is te gast bij Matanja en spreekt met hem over de FSR. Wat is het doel van de FSR en wat gaan we ervan merken?

  • #34 EU-protectionisme: de IPI

    22/12/2022 Duração: 46min

    Matanja en Willem spreken met elkaar over het artikel dat Willem schreef voor het Tijdschrift Aanbestedingsrecht & Staatssteun samen met Fenna Faaij, Ruben Silva Kas en Julian Geraedts over het Internationaal Aanbestedingsintrument (IPI). De IPI moet ervoor zorgen dat ondernemingen uit derde landen (zoals China) minder voet aan de grond krijgen bij Europese aanbestedingen, zo lang Europese ondernemingen worden geweerd in die derde landen. Matanja en Willem bespreken de gevolgen van de recente inwerkingtreding van de IPI en wensen de luisteraars prettige feestdagen.

  • #33 Juridische instrumenten voor de uitbesteding van zorg

    02/11/2022 Duração: 42min

    In deze aflevering spreken Matanja én Willem met mr. dr. Gerrieke Bouwman over haar proefschrift, waarin zij onderzoek deed naar de scheidslijnen tussen juridische instrumenten voor de uitbesteding van zorg. De discussie gaat in op haar aanbevelingen, het ASADE arrest, de bredere relevantie, en meer.

  • #32 (bijna) 10 jaar Commissie van Aanbestedingsexperts

    08/09/2022 Duração: 37min

    Anne Fischer, oud-voorzitter, spreekt met Matanja over de Commissie van Aanbestedingsexperts. Ze blikken terug, maar kijken ook vooruit naar de nieuwe rol die de Commissie gaat vervullen. In deze podcast komen verschillende adviezen van de Commissie voorbij en bespreekt Anne de wijze waarop adviezen tot stand komen. Kritiek op de Commissie wordt ook besproken.

  • #31 Een betere wereld begint bij publieke inkoop

    03/07/2022 Duração: 49min

    In deze aflevering spreekt Willem met prof.Fredo Schotanus die recentelijk zijn oratie hield aan de Universiteit Utrecht.. Ze spreken van het verleden, heden en de toekomst. Waarom begint een betere wereld eigenlijk bij publieke inkoop? Hoe kunnen we de duurzaamheidstransitie versnellen? Wat te doen met inkoopbeleid, inkoopproces en inkooptechniek? En wat is de rol van het aanbestedingsrecht? Deze vragen staan centraal in deze aflevering.

  • #30 MVA Special: De abnormaal lage inschrijving als duurzaamheidsverplichting

    28/06/2022 Duração: 44min

    In deze aflevering spreekt Willem met Jørgen den Houting (Rozemond Advocaten) over abnormaal lage inschrijvingen als duurzaamheidsverplichting. Wanneer is sprake van een abnormaal lage inschrijving? Welke rol speelt duurzaamheid als verplichting in dit kader? Hoe is dit geimplementeerd? En: hoe verhoudt de Nederlandse rechtspraak zich tot de Europese eisen? Deze vragen en het antwoord erop worden besproken in deze aflevering.

  • #29 De ‘Damen-uitspraak’: de invloed van de Oekraïne-oorlog op aanbestedingen.

    02/06/2022 Duração: 40min

    In deze aflevering spreekt Matanja met Greetje Fimerius. Greetje trad op als de advocate van Damen in een zaak die aanbestedingsrechtelijk veel stof deed opwaaien. Deze aflevering gaat over de invloed van dat 'Damen-vonnis' op de aanbestedingspraktijk. Greetje bespreekt eerst de relevante feiten, en gaat daarna in op de volgende vragen: is dit vonnis breed toepasbaar? Welke verplichtingen voor aanbestedende diensten volgen uit dit vonnis? Geeft de voorzieningenrechter een goede overmachtsregeling? Wat betekent dit vonnis voor de wezenlijke wijzigings-problematiek rond overmacht als gevolg van de Oekraïne-oorlog?

  • #28 MVA Specials: Duurzame gunning, schone voertuigen en een voorstel voor een Algemene Richtlijn Levenscycluskosten

    26/05/2022 Duração: 40min

    In deze aflevering spreekt Willem met mr. Lennard Michaux en mr. Joris Gruyters (beide KU Leuven) over gunnen op levenscycluskosten en hun voorstel voor een algemene richtlijn op dit gebied. Hoe werkt en werkte dit in de Richtlijn Schone Voertuigen? Wat kan er beter qua regulering op dit gebied?

  • #27 Klachtafhandeling en de toekomst van de Commissie van Aanbestedingsexperts

    22/03/2022 Duração: 48min

    In deze aflevering spreekt Matanja met Geke Werkman-Bouwkamp, één van de drie leden van de Commissie van Aanbestedingsexperts. In het eerste deel van het gesprek gaat Geke dieper in op de onlangs gepubliceerde Handreiking Klachtafhandeling bij Aanbesteden. Vervolgens bespreekt Geke de huidige gang van zaken bij de Commissie van Aanbestedingsexperts en schetst ze de toekomst van de Commissie naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 12 februari 2021. De Commissie adviseert in de toekomst binnen een termijn van 14 dagen!

página 1 de 3